“Paradoxul cioranian şi logica terţului inclus” (Simona Modreanu)

Cu ocazia centenarului naşterii lui Emil Cioran, a avut loc la Paris, între 18 şi 19 martie şi în cadrul Salonului cărţii, un colocviu european intitulat Cioran: pesimismul triumfător. Organizat de Institutul Cultural Român pentru a omagia memoria marelui filosof franco-român, colocviul a propus dezbateri cu specialişti români, francezi, italieni, spanioli etc. ai operei cioraniene, dezbateri moderate de George Banu şi Horia-Roman Patapievici; filmul Apocalipsa după Cioran de Gabriel Liiceanu şi Sorin Ilieşiu, difuzat pentru prima oară în Franţa; întâlniri editoriale legate de opera subtitlului gânditor al paradoxului trezitor şi al pesimismului jubilatoriu. Revista 22 va publica începând cu acest număr câteva dintre prezentările participanţilor români la acest festin intelectual rafinat, la care a asistat un public numeros şi interesat.(Magda  Cârneci)

Revista 22 – editata de grupul pentru dialog social, 2011-05-10

Pisicile sunt muritoare, deci Socrate este o pisică şi are patru labe1, la fel ca un câine, care, prin urmare, este şi el o pisică – de fapt „pe la două după-amiaza, oare ce făcea Socrate?“2… Între silogismul aiuritor al Logicianului lui Ionesco şi silogismele amărăciunii lui Cioran ar fi, poate, un loc şi pentru pisica lui Schrö­dinger, metaforă a paradoxului perfect, imagine a neputinţei realului (cel puţin a realului care ne e accesibil prin simţuri) şi a atotputerniciei limbajului şi a spiritului. Căci, potrivit faimoasei experienţe, atâta vreme cât cutia nu a fost deschisă, pisica este şi vie şi moartă în acelaşi timp, într-o suprapunere de stări contrarii perfect suportabilă în teorie.

Paradoxul ca strănut al spiritului care nu se explică? Imaginea cioraniană îl descrie bine pe autorul ei, un paradox viu el însuşi, ce se pune în scenă printr-o serie de autocomentarii, unele mai derutante decât altele: „Sunt contradicţia absolută, paroxismul antinomiilor şi limita tensiunilor; în mine, totul e posibil…“3 sau „un idolatru al îndoielii, un sceptic în fierbere, un fanatic fără credinţă, un erou al fluctuaţiei“4… [+]