In memoriam: Emil Cioran « Prin orice lacrimă ne priveşte Dumnezeu »

Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale

[Site officiel]

Sâmbătă 12 decembrie 2015 – Biserica Saint Sulpice, Cripta Puţului, 35 rue Saint-Sulpice, 75006 Paris

« Prin orice lacrimă ne priveşte Dumnezeu ».
Emil Cioran

Prin grija şi cu binecuvântarea părintelui nostru Mitropolitul IOSIF.

Descarcă Programul IN MEMORIAM 1 și AFIȘUL

IN MEMORIAM 1

Programul întregii zile este consacrat memoriei scriitorului şi filosofului de origine română Emil Cioran, anul acesta împlinindu-se douăzeci de ani de la moartea sa.

Emil Cioran se naşte pe 8 aprilie 1911 la Răşinari (pe atunci în comitatul Sibiu) şi moare pe 20 iunie 1995 la Paris. Este fiul protopopului Emilian şi al Elvirei Cioran. La şaptesprezece ani începe să studieze filosofia la Universitatea din Bucureşti. Îi are ca profesori pe Nae Ionescu şi pe Tudor Vianu, unul dintre colegi fiindu-i filosoful Constantin Noica. Studiază în original pe Immanuel Kant, Arthur Schopenhauer şi Fridrich Nietzsche. În 1933 o bursă îi permite să studieze filosofia la Berlin iar în 1937, cu o altă bursă, a Institutului Francez din Bucureşti, studiază filosofia în Franţa.

În 1934 apare prima sa carte: Pe culmile disperării. În 1941 părăseşte definitiv România şi se stabileşte la Paris. În 1949 editura Gallimard editează prima sa carte în limba franceză: Précis de décomposition. Din acest moment întreaga sa operă este scrisă doar în limba franceză. Moare pe 20 iunie 1995, fiind înmormântat în cimitirul Montparnasse (Avenue du Nord, diviziunea 13, numărul 21). În 2009 a fost declarat membru post-mortem al Academiei Române.

***

Ierarhul nostru, gazda evenimentului, va avea ca invitați pe academicianul Eugen Simion, pe scriitorul Nicolas Cavaillès (editor al operei în limba franceză a lui Emil Cioran) şi pe criticul de teatru George Banu. În cadrul aceleiaşi zile comemorative va fi vernisată şi o expoziţie de fotografii realizate de fotograful mexican Rogelio Cuéllar, prieten cu scriitorul, fotografii ce ne sunt puse la dispoziţie de către Ambasada Mexicului la Bucureşti şi expuse pentru prima dată anul acesta publicului la aniversarea a 80 de ani de relaţii diplomatice între Mexic şi România.

Ziua va fi întregită prin difuzarea filmelor In memoriam Emil Cioran (2015), realizat de Apostolia TV (televiziunea MOREOM) şi Apocalipsa după Cioran (1995), realizat de Gabriel Liiceanu şi Sorin Ilieşiu.